Stopa cukrzycowa, a dokładniej Zespół Stopy Cukrzycowej (ZSC), jest jednym z najpoważniejszych powikłań zbyt późno zdiagnozowanej, niewłaściwie leczonej lub nieleczonej w ogóle cukrzycy. Na rozwój tego schorzenia wpływa długo utrzymujące się podwyższone stężenie glukozy we krwi skutkujące uszkodzeniem włókien nerwów obwodowych oraz naczyń krwionośnych, a w konsekwencji również niedostatecznym dotlenieniem tkanek, zaburzeniem czucia bólu i zanikiem mięśni. Prowadzi to do powstania na stopie, zwłaszcza w części podeszwowej i grzbietowej, owrzodzeń, deformacji i innych trudnych do wyleczenia zmian patologicznych. Dlatego tak ważna jest profilaktyka – zarówno dbanie o odpowiedni poziom glukozy we krwi, jak i staranna pielęgnacja oraz systematyczna kontrola stanu stóp. Każda pojawiająca się zmiana, nawet przesuszenia i odciski, powinna być konsultowana z lekarzem i w miarę możliwości usuwana.
Stopa cukrzycowa pojawia się w różnych typach cukrzycy, jednak najczęściej dotyka osób cierpiących na insulinoniezależną cukrzycę typu 2 – to największa grupa ryzyka. Szczególną uwagę na wszelkie zmiany pojawiające się w obrębie stóp powinny też zwracać osoby z nadwagą, ponieważ zbyt duży ciężar ciała generuje nadmiernie obciążenie kończyn dolnych, co podnosi ryzyko wystąpienia ZSC. Inne czynniki sprzyjające rozwojowi stopy cukrzycowej to chociażby:
Bardzo szkodliwe, szczególnie w tym kontekście, jest również palenie tytoniu, ponieważ niekorzystnie wpływa na organizm diabetyka uszkadzając naczynia krwionośne i otaczające je tkanki, co znacznie utrudnia gojenie się ran i zwiększa skłonność do owrzodzeń.
Stopa cukrzycowa daje szereg specyficznych objawów, z czego najbardziej charakterystycznymi i najgroźniejszymi są zauważalne deformacje kości oraz owrzodzenia zlokalizowane na grzbietach palców, na piętach lub pod główkami kości śródstopia. Deformacje oznaczają zniekształcenia, takie jak nadmierne uniesienie lub obniżenie sklepienia stopy, które utrudniają choremu poruszanie się i pogarszają jego komfort życia, a w skrajnych przypadkach skutkują niepełnosprawnością. Zaniedbane owrzodzenia z kolei mogą wywołać stan zapalny skóry, tkanek podskórnych, a nawet kości, co następnie prowadzi do rozwoju martwicy i grozi amputacją stopy. Pierwsze symptomy ZSC są jednak łagodne i obejmują najczęściej wysuszanie i łuszczenie się skóry, nawracające pęknięcia i rogowacenia oraz spowolnione gojenie się ran i skaleczeń. Osoby cierpiące na tę przypadłość często skarżą się ponadto na mrowienie i drętwienie stóp, a także obniżoną wrażliwość na dotyk, ból czy zmianę temperatur. O wystąpieniu stopy cukrzycowej mogą też świadczyć inne objawy, np.: kurcze i bóle mięśni (nasilające się w nocy), uczucie pieczenia lub kłucia, nadwrażliwość dotykowa oraz grzybica.
Podstawą w profilaktyce stopy cukrzycowej jest wyrównanie poziomu stężenia glukozy we krwi i utrzymywanie go w zalecanych granicach, a także kontrolowanie wartości ciśnienia tętniczego krwi i cholesterolu. Równie istotna jest prawidłowa i systematyczna pielęgnacja stóp. Powinniśmy pamiętać o zachowaniu odpowiedniej higieny, a więc codziennym myciu stóp w letniej wodzie, starannym ich osuszaniu oraz natłuszczaniu przy pomocy specjalnie do tego celu przeznaczonych kremów. Bardzo ważna jest również regularna kontrola stanu stóp, zarówno dokonywana samodzielnie w domu, jak i przeprowadzana przez lekarza czy podologa z wykorzystaniem specjalistycznego sprzętu. Pojawiające się zrogowacenia należy od razu usuwać, najlepiej przy użyciu pumeksu, a rany zawsze odkażać, dezynfekować i traktować preparatami przyspieszającymi gojenie. Ponadto pacjent powinien nosić wkładki ortopedyczne na stopę cukrzycową pozwalające na swobodne ułożenie stopy w bucie i minimalizujące ryzyko wystąpienia modzeli oraz otarć i urazów, które mogłyby doprowadzić do rozwinięcia się ZSC. Wkładki ortopedyczne na stopę cukrzycową są też bardzo pomocne, gdy mamy do czynienia z deformacjami, ponieważ umożliwiają korekcję ustawienia stopy, co ma zbawienny wpływ na cały układ kostno-stawowy.
Wkładki ortopedyczne na stopę cukrzycową powinny być dobierane indywidualnie przez specjalistę w tej dziedzinie. Taki fachowiec przeprowadzi szczegółowe badanie komputerowe oraz badanie podoskopowe, co pozwoli mu ocenić kształt oraz stan stóp chorego i na tej podstawie idealnie dopasować wkładki do jego potrzeb. Ponieważ wkładki ortopedyczne na stopę cukrzycową wykonywane są metodą termoformowalną, można dowolnie modyfikować ich konstrukcję dostosowując ją pod każdym względem do stóp pacjenta, jego obuwia, a także dokuczających mu objawów ZSC. Dzięki temu takie wkładki są nie tylko wyjątkowo wygodne i komfortowe w noszeniu, ale też zmniejszają ryzyko wystąpienia otarć, skaleczeń, urazów i odcisków, a także zapobiegają powstawaniu zmian deformacyjnych. Dlatego wszystkich zainteresowanych zakupem wkładek ortopedycznych na stopę cukrzycową na wymiar, zwłaszcza osoby, których miejscem zamieszkania jest Warszawa, zapraszamy do naszego gabinetu, mieszczącego się pod adresem Warszawa, ul. Stefana Żeromskiego 55/67, gdzie przeprowadzimy wszystkie niezbędne badania i przygotujemy idealne wkładki na każdą stopę.